Wat is padel

Padel is de snelst groeiende sport in België. Tennis en Padel Zelem heeft sinds eind 2017 padelvelden. Eerst waren dat er 3. Door uitbereidingen in 2019 en 2022 zijn er nu 8 padelvelden ter beschikking.

Padel

Padel ontstond in 1969 in de Mexicaanse badstad Acapulco. De bedenker van de padelsport, Enrique Corcuera, was een rijke Mexicaanse zakenman. Hij bedacht de nieuwe sport door de regels, rackets en terreinafmetingen uit het tennis aan te passen. Aanvankelijk werd het alleen gespeeld door de Mexicaanse elite, maar via het Spaanse koningshuis belandde padel ook in Spanje. Corcuera introduceerde de sport in Marbella, waar in 1974 de eerste Europese Padelclub werd opgericht.

In Argentinië groeide padel uit tot een nationale sport met meer dan 10.000 terreinen en >2 miljoen beoefenaars. In Spanje werd de kaap van 1 miljoen bereikt in de jaren 90, en is het momenteel de 2e populairste sport na voetbal met >5 miljoen beoefenaars.

Het eerste WK werd georganiseerd in 1992 in Sevilla. Sindsdien vindt het tweejaarlijks plaats. De top van de wereld speelt jaarlijks de verschillende manches van de World Padel Tour.

Padel is een van de snelst groeiende sporten ter wereld, met wereldwijd ongeveer 12 miljoen beoefenaars. Padel wordt onder andere al gespeeld in Argentinië, Duitsland, Oostenrijk, België, Brazilië, Canada, Chili, Spanje, Frankrijk, Nederland, Italië, Mexico, Paraguay, Portugal, Japan, Uruguay en de USA.

In België opende Padel 4U2 Gent zijn courts in 2012 als eerste volwaardige padelclub. De club werd snel een succesverhaal waardoor veel interesse en opvolging ontstond.

Spelregels

Padel wordt meestal met 4 personen gespeeld. De bal mag slechts éénmaal botsen op de grond. De bal mag gespeeld worden voor de bots of na de bots eventueel na contact met de muur of de omheining. De bal mag de muur of omheining niet raken voor de bots op de grond.

Bekijk hier uitgebreid de spelregels